Maria Tarruella i Serra
Projectes

És l’assignatura que engloba a la resta de matèries i on el coneixement es posa en pràctica. A Bases per al projecte, amb l’Estel Ortega, vaig aprendre què volia dir projectar i en què consistia aquest procés. Què significava el seguir una estratègia per al disseny, per exemple, d’un carro de jardineria, un dels primers exercicis. Un exercici de petita escala però que ens feia reflexionar sobre l’usuari, les funcions que havia de garantir el carro, els materials que utilitzaríem i les dimensions de les eines. Entenent així tots els aspectes que calia valorar a l’hora de projectar.
L’any següent, amb el primer curs de projectes i amb en Jaime J. Ferrer com a professor de taller, vaig realitzar un conjunt de 5 projectes al municipi d’Hostalric. El curs donava unes regles de joc bastant restrictives però que em van obligar a seguir a una metodologia concreta i investigar diferents estratègies de projecte. Crugies de murs paral·lels, entramats lleugers que treballaven el buit i el ple i per acabar, lloses recolzades sobre pilars. Va ser interessant veure com el fet d’haver-nos de cenyir a aquestes premisses condicionava molt el projecte i al mateix temps, apareixien diferents variacions dins de l’aula.

Durant els cursos de Projectes III i IV, amb la Marta Peris, vaig poder treballar en detall el món de l’habitatge agafant perspectiva tant de l’escala urbana com de l’usuari. Calia treballar des de l’interior, creant diferents tipologies que s’adaptessin a diferents maneres de viure i tenir en compte al mateix temps la implantació de tot el conjunt. S’havien de generar nous entorns urbans òptims, a través d’estratègies com les volumetries, els espais verds, els patis interiors o la relació amb les trames i edificis preexistents de l’entorn. Amb la Marta Peris vam aprendre entre d’altres coses la importància de respectar els fluxos del carrer i evitar espais que no fluïssin. Pel que fa als habitatges, vam entendre conceptes com la importància de les circulacions interiors i les visuals des de diferents punts de la casa, agafant de referència alguns projectes seus o de l’arquitecte Lluís Nadal.

Durant l’últim curs de Projectes que vaig cursar a l’ETSAB, Projectes V i VI, amb el Carles Vinardell, es va donar un salt d’escala amb projectes grans d’equipaments públics. L’objectiu del curs era treballar en relació a preexistències de cert valor arquitectònic. En un primer exercici vam haver d’actuar al costat de l’ajuntament de Rødovre d’Arne Jacobsen i fer-ne una ampliació amb un edifici de Jutjats. El segon exercici consistia en rehabilitar una nau industrial de Francesc Mitjans, que havia estat reconvertida en un pàrquing, per fer una biblioteca municipal.
El projecte dels Jutjats el vaig continuar desenvolupant a l’assignatura de Construcció III. Va ser molt interessant perquè em va permetre aportar millores al projecte. Vaig haver de definir l’estructura, els detalls constructius, els materials i el pas d’instal·lacions. Aspectes de projecte que considero també importants i que en un únic quadrimestre de Projectes són complicats de definir ja que requereixen força temps.
Treballs: